Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #110: Van-e élet a csebolokon túl? - Neszmélyi György Iván

2021. február 17. - Orient Expressz

Van-e sajátos koreai gazdasági kultúra? Miért nem tűnnek el egy "fekete lyukban" az állami befektetések? Van-e élet a csebolokon túl? Mi a hasonlóság a tajvani és koreai gazdaság között? Merre menekül a tajvani gazdaság?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Ma az ázsiai gazdaságról szóló diskurzust egyértelműen a Kínával kapcsolatos hírek uralják. Jó példa erre az Új Selyemút program, vagy éppen a múlt év végén tető alá hozott elvi megállapodás, ami a Kína és az EU közötti befektetésekről szól. Holott az ázsiai gazdaság nyilvánvalóan ennél jóval diverzifikáltabb, akár Magyarország, akár az EU tekintetében is vannak más meghatározó partnerek, a világgazdaságot befolyásoló egyéb folyamatok. Különösen érdemes ezt ezt számon tartani itthon, ahol például az Ázsiából érkező befektetések, az arra irányuló gazdasági kapcsolatok meghatározó része köthető Dél-Koreához. Ma adásunkban Dél-Korea, a koreai gazdaság belső szerkezete, sajátosságai, magyar kapcsolatai lesznek a beszélgetés fókuszában, de a szűkös időt megpróbáljuk kihasználni arra is, hogy rövid pillantást vessünk a tajvani gazdaság mai helyzetére is, ami jóval ritkábban kerül szóba hazánkban, hiszen a szigettel kapcsolatos híreket jellemzően nem a gazdasági kérdések uralják.

Mai adásunkban vendégünk Neszmélyi György Iván közgazdász, a Budapesti Gazdasági Egyetem oktatója, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi kar nemzetközi kapcsolatainak felelőse, aki tanult és MBA diplomát szerzett Dél-Koreában, és hosszabb időt töltött Tajvanon is, így testközelből ismeri az ottani világot.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Salát Gergely

Elhangzott a Civilradio.NET-en 2021. 02. 16-án.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

 The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – www.youtube.com/watch?v=oE5OZKBKj…&feature=youtu.be


Inalchi: Beom - https://youtu.be/SmTRaSg2fTQ


MV: Darkroom - www.youtube.com/watch?v=bn6lq3eLArQ


Drug Restaurant: Darkroom - www.youtube.com/watch?v=WYWCfpNDg28


Rolling Quartz: Delight - www.youtube.com/watch?v=bnmyiLQ0d7o

 

logok_jo.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr8216430022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása