Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #81: Tehet-e Kína a világjárványról? – Kusai Sándor

2020. március 17. - Orient Expressz

Mekkora a baj? Tényleg amerikai katonák vitték be a vírust Wuhanba? A demokráciák vagy a diktatúrák kezelik jobban a vészhelyzetet? Ott folytatjuk-e majd, ahol abbahagytuk?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunesPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | Spotify | StitcherRSS

Az Orient Expresszben foglalkoztunk már az új koronavírus okozta járvánnyal. Ez február elején volt, amikor a COVID-19 még alapvetően kínai problémának tűnt, ekkor két kínai kollégánkat kértük meg, hogy beszéljenek arról, milyen az élet a lezárt városokban. Azóta csupán másfél hónap telt el, s ma már naponta jóval több új esetet regisztrálnak Kínán kívül, mint Kínában. Mire ez a műsor adásba kerül, a külvilág jó eséllyel a megbetegedések és az elhunytak számában is lehagyja Kínát. Mivel a kínai hatóságok néhány nappal ezelőtt bejelentették, hogy túl vannak a járvány csúcspontján, mi viszont még előtte állunk, úgy gondoltuk, érdemes összegezni az ottani tapasztalatokat, és persze kitekinteni mindarra, ahogy a világban most állnak a dolgok.

Erre az összegzésre és kitekintésre Kusai Sándort kértük fel, akivel annak idején az Orient Expressz első adása elindult, s aki azóta már többször is volta vendégünk. Kusai Sándor volt diplomata, Magyarország egykori pekingi nagykövete, nemzetközi kapcsolatok szakértő, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem címzetes egyetemi docense.

A felvétel 2020. március 15-én este készült, tehát minden, ami elhangzik, az ekkor rendelkezésünkre álló információkra épül. A beszélgetésre az Orient Expressz történetében először nem a Civil Rádió stúdiójában, hanem Skype-on keresztül kerül sor. Az emiatt a szokásosnál rosszabb hangminőségért elnézésüket kérjük.

A riporter Salát Gergely

Elhangzott a Civilradio.NET-en 2020. március 17-én. 

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.NET-en. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Hallgatható az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

A műsorban elhangzó zeneszámok:

SMZB 生命之餅: Big Wuhan 大武漢貼採樣 – www.youtube.com/watch?v=AvP0NGyAVp0

Liu Kun: Three Kingdoms – www.youtube.com/watch?v=2Rui176FfIo

Dear Eloise: Castle – www.youtube.com/watch?v=9p-jzAFZFkQ

Duan Sisi 段思思: Xinle nide xie (Wuhan hua 信了你的邪 [武汉话]) – www.youtube.com/watch?v=djBLYQhKr3M

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr3215529466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása