Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #15: Jurták vagy felhőkarcolók? - Zeneemyadar Batbayar

2018. december 14. - Orient Expressz

Mongólia az ellentétek országa. Ha egy beszélgetésben szóba kerül, általában a Dzsingisz alapította nagy mongol birodalom, a tatárjárás, a szinte végtelen belső-ázsiai puszták és a nomádok jutnak eszünkbe. Az ország hatalmas, 17-szer nagyobb hazánknál, ugyanakkor lakosainak száma alig haladja meg a 3,3 milliót. Kétségtelen, hogy sokan a hagyományos nagyállattartó nomád gazdálkodást folytatják, de a mongolok kétharmada ma már városokban él, Ulánbátor modern főváros, és a modernizáció rohamléptekkel halad az egész országban. Vidéken ma is sokan jurtákban laknak, de ezeknek a jurtáknak immár elengedhetetlen részei a napelemek, a tévé és a modern elektronikai eszközök. A mongol nomádok legtiszteltebb állata ma is a ló, de nyájaikat immár kínai motorbicikliken terelik. A gazdaság fontos alapját adja a nomád állattenyésztés, de a banki és szolgáltató szektor, az ipari és bányászati beruházások szerepe ma már meghatározó. A mongolok rendkívül büszkék nomád hagyományaikra, és miközben a globalizáció kikerülhetetlenül befolyásolja a mai kultúrát, ennek hatása a nomád gyökerek, az önálló kulturális identitás hangsúlyozásának fontosságát csak még inkább megerősítette.

Arról ma is sok szó esik, hogy a magyarok és a mongolok kulturális gyökerei sok tekintetben egy tőről fakadnak, de azt talán kevesen tudják, hogy a két ország története nem csak az idén 777 éves tatárjárás idején kapcsolódott össze, de a 20. század második felében is, és a rendszerváltás óta eltelt immár majd’ három évtizedben is sok szállal kötődött egymáshoz.

Milyenek a magyar–mongol kapcsolatok? Mennyiben érezhető még a 20. század második felének szoros együttműködése? Valóban „jó szívvel” gondolnak még a magyarokra? Milyen a mai mongol vidék? Milyen a város? Hogyan változott a mongol gazdaság az elmúlt negyedszázadban és milyen távlati lehetőségek vannak? Az ország földrajzi helyzete meghatározza a külpolitikai mozgásterét. Hogyan próbálnak ezen változtatni? Ma is meghatározó a „harmadik szomszéd politika”?

Az Orient Expressz vendége őexellenciája Zeneemyadar Batbayar úr, Mongólia rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete.

A riporterek Szilágyi Zsolt és Günsberger Dóra.

Elhangzott a Civil Rádióban 2018. december 11-én.

 

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google PodcastsPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr5414482378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása