Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #14: Hogy kerültek magyarok a Selyemútra? - Kelecsényi Ágnes

2018. december 07. - Orient Expressz

Az ősi Selyemút nemcsak kereskedelmi célokat szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet találkozásának fő színtere is volt. A Kr. e. 2. századtól kezdődően több mint egy évezreden át használatban lévő útvonalon az áruk mellett vallások, eszmék, művészeti stílusok és technológiák áramlottak a nagy civilizációk között. A Selyemút menti belső-ázsiai városokban és oázisokban keveredtek a kínai, az indiai, az iráni, valamint a nyugati kultúra elemei, sajátos helyi világokat létrehozva.

A Selyemút földrajzi viszonyainak és kulturális emlékeinek feltárásából magyar tudósok is kivették a részüket, s két kutatónk, Széchenyi Béla és Stein Aurél expedíciói világhírűvé váltak. 2018 novemberében nyílt meg a „Magyarok a Selyemúton – a Széchenyi-expedíció és Stein Aurél” című kiállítás, amely ezeket a kutatókat és útjaikat mutatja be. A kiállítás január 7-ig ingyenes látogatható az Ybl Budai Kreatív Házban az Ybl Miklós téren, a Várkert Bazárnál.

Mi az a Selyemút, és mit kerestek rajta a magyarok? Ki volt Stein Aurél? Hogy vetődött a legnagyobb magyar fia Kínába? Mit rejtettek a dunhuangi barlangok? Hogy jön létre egy kínai-magyar kiállítás?

Az Orient Expressz vendége Kelecsényi Ágnes, az MTA Könyvár Keleti Gyűjteményének vezetője, a Magyarok a Selyemúton kiállítás kurátora.

A riporterek Szilágyi Zsolt és Salát Gergely.

Elhangzott a Civil Rádió FM98-on 2018. december 4-én. 

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google PodcastsPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr4914454626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása