Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #188: Hogyan szól a gamelan? - Vágó Nóra & Győrfi Dóra

2023. szeptember 15. - Orient Expressz

Milyen hangszerek alkotják a gamelanzenekart? Hol lehet megtanulni genderen játszani? Milyen nyelven énekelnek a yogyakartai szultán udvarában? Milyen megállói vannak a surakartai Suryana Kencana A buszvonalnak?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Indonézia hallatán eszünkbe juthat Bali szigete, a híres indonéz kávé, a klímaváltozás miatt költözni kényszerülő főváros, Jakarta vagy éppen az indonéz konyha legmegosztóbb fogása, a sült rizs, vagyis "nasi goreng". Ugyanakkor az ország egyik legismertebb kultúrterméke, a gamelan egyre növekvő népszerűségnek örvend. A jellegzetes ütőszenei hangzás, a gongok és dobok hangszíne, valamint a sajátságos énekhangképzés révén könnyen felismerhetővé válik ez a tradíció. A stílust előszeretettel játszák Indonézián kívül egész Ázsiában, Európában és Észak-Amerikában is, azonban bizonyos motívumai felbukkannak a modern elektronikus zenében, technobetétekként vagy rapszövegek beatjeiben is. Azonban a gamelán nemcsak egy stílust jelöl: tágabb értelemben egy sajátságos zenei felfogást jelent. A megszólaltatott dallamok mögött egy komplex filozófiai rendszer rejlik, melynek gyökerei az ősi szigetvilág hinduizmus és buddhizmus előtti korába nyúlnak vissza. Legfontosabb ismérve a ciklikusság, a speciális időfelfogás és tempókezelés, illetve a sajátos hangskálák.

Ma ezekről a kérdésekről beszélgetünk Győrfi Dóra és Vágó Nóra gamelánjátékosokkal.

Riporter: Papp Bendegúz

Elhangzott a Civilradio.NET-en 2023. szeptember 12-én.


Az Orient Expressz működését a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Az adásban elhangzott zeneszámok:

_The Bamboo Radicals: Széles szájú kiskutyád – _www.youtube.com/watch?v=bSWd69XWsTI

Hardo Budoyo – Patalon

Pusat Latihan Tari – Gambyong

Riris Raras Irama – Kodhok Ngorek kkn Pl Br

Mijil Dhembel Ketawang

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr4018211719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása