Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #149: Miért szeretik a magyarokat Mongóliában? - Chuluunbat Enkhbat

2022. február 04. - Orient Expressz

Miért jönnek a mongolok Magyarországra? Hogy lesz egy mongol kereskedőből ügyvéd?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Ahogyan az Orient Expressz korábbi adásaiban már szó volt róla, Magyarország az Ázsiából Európa felé indulók kedvelt célpontja. Az itt letelepülő ázsiai gyökerű bevándorlók létszáma folyamatosan nő, egyre gyarapodnak az olyan jelentős kulturális hagyományokkal rendelkező csoportok, mint a kínaiak, vietnamiak, koreaiak vagy épp a mongolok, akik hosszú évtizedek óta alkotnak egy viszonylag kis létszámú, de folyamatosan jelen lévő közösséget az országban. A magyarországi mongol közösség kialakulásának gyökerei még az előző politikai rendszer, és a KGST időszakába vezetnek bennünket, de a csoport létszáma az elmúlt öt-hat évben markáns növekedésnek indult, köszönhetően elsősorban a tanulni érkező egyetemista fiataloknak. Miközben immár több mint hetven éves diplomáciai kapcsolat, de ezen jóval túlmutató és a mindennapokban is tetten érhető kölcsönös szimpátia is összeköti a magyarokat és a mongolokat, az itt élő mongol közösségről általában elég keveset tud az átlagos hallgató.

Mai vendégünk, Chuluunbat Enkhbat 17 évesen jött Magyarországra. Az ELTE Jogi Karán végzett, azóta pedig ügyvédként dolgozik. 14 évig dolgozott a Magyarországon Élő Mongolok Egyesületében is.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Günsberger Dóra
Elhangzott a Civilradio.NET-en 2022. február 1-jén.

Az adásban elhangzott zeneszámok:
The Bamboo Radicals – Széles szájú kiskutyád:
https://www.youtube.com/watch?v=bSWd69XWsTI
Jantsannorov - White Stupa No1: https://youtu.be/l_C-Y9jOHEk
B. Altanjargal - Duuriimaa: https://youtu.be/j6BHA75oq5E
Chinggis khaanii Magtaal - Batzorig Vaanchig: https://youtu.be/p_5yt5IX38I
The HU - The Gereg: https://youtu.be/pu5jxc2pZtE

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr3117004656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása