Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #139: Miért neveztek el Rákosi Mátyásról kórházat Koreában? - Csoma Mózes

2021. november 19. - Orient Expressz

Milyen szerepe volt a Rákosi-kórháznak a magyar-koreai kapcsolatok történetében? Miért menekültek magyar orvosok Mandzsúriába az ENSZ csapatok elől? Hogyan függ össze a magyar kórház története az észak-koreai politikai tisztogatásokkal? Mi köze van Kulka Jánosnak Észak-Koreához?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Magyarország több mint három évtizeddel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat a Koreai Köztársasággal, vagy a köznyelvben általánosan használt nevén, Dél-Koreával. A koreai kultúra iránt azóta is egyre fokozódik az érdeklődés hazánkban, nem függetlenül attól, hogy Dél-Korea vitán felül az egyik soft power nagyhatalom, a hagyományos koreai kultúra, de a K-pop, a koreai sorozatok, a koreai gasztronómia iránt egyarán óriási az érdeklődés az egész világon. A szemünk előtt nőtt fel egy olyan generáció, akik számára ez a mindennapi életük része, és a gazdasági együttműködéseknek, befektetéseknek is köszönhetően ma már Magyarországon is komoly egzisztenciális lehetőségeket jelenthet a koreai nyelv és kultúra ismerete.

De ez az érdeklődés csak az elmúlt három évtizedre jellemző? Nem volt korábban kapcsolat Magyarország és a Koreai-félsziget között? Ha volt, milyen történeti, politikai kontextusban jött létre? Hogyan tekintettek akkor és hogyan tekintenek ma hazánkra a koreaiak?

Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ mai beszélgetőpartnerünkkel, Dr. Csoma Mózes történésszel, koreanistával, a koreai történelem és kultúra egyik legfontosabb magyarországi szakértőjével, akinek elévülhetetlen érdemei vannak az ELTE Koreai Tanszékének felépítésében, amit alapításától közel tíz évig vezetett is, és akinek csaknem 20 könyve jelent meg magyar és idegen nyelven a koreai kultúráról és történelemről. Jelenleg Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagyköveteként teljesít szolgálatot Szöulban, így külön öröm, hogy ez az interjú belefért az idejébe és most személyesen beszélgethetünk.

A beszélgetésben említett könyv recenziója itt elérhető: https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2021/11/lehetetlen-kuldetes-5?fbclid=IwAR36hGeP8E4GObk3yfG2Gik9GsOZnXeT7R3ho_vtSt_a96CVHQDWHVXkeUQ

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Salát Gergely
Elhangzott a Civilradio.neten: 2021. november 16.

Az adásban elhangzott zeneszámok:
The Bamboo Radicals: Széles szájú kiskutyád -
www.youtube.com/watch?v=bSWd69XWsTI
리경숙 : 아리랑 - https://youtu.be/wKdZ_1d-cqU
Szállj, te büszke ének - https://youtu.be/YxWv_brhRME
Kim Szun Nam: Inmin Hangdzsenengga - https://youtu.be/MNJcAUH6vjU
Dalolva szép az élet - http://hullatabor.hu/dalok/mp3/dalolva3.mp3

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr416759328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása