Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #125: Mi fán terem a Türksoy? - Vasa László

2021. június 11. - Orient Expressz

Van-e esélye Oroszországnak Kínával szemben a közép-ázsiai régióban? Hasonlít-e a BRI az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz? Van-e az EU-nak Közép-Ázsia-koncepciója? Mit akar Törökország Közép-Ázsiában? MIért állnok jobban a csehek és a balti országok a közép-ázsiai kapcsolatok terén mint Magyarország?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

A törökség, illetve a türk nyelven beszélő népek egy 170 milliós közösséget alkotnak az Európa keleti határaitól Kína nyugati határáig terjedő eurázsiai térségben. Egy részük államalkotó nemzetként, mások föderáció tagjaiként, vagy állami kisebbségként él itt. A hidegháború idején e népek között egyes esetekben szinte átjárhatatlan ideológiai, katonai választóvonal húzódott, de a Szovjetunió összeomlásával épp az általuk lakott területeken következtek be a legjelentősebb változások. Az 1990-es évek legelején új, független államok jöttek létre a közép-ázsiai térségben, amelyek egyrész a saját, önálló nemzeti identitásuk kialakítására törekedtek, másrészt keresték helyüket az új geopolitikai viszonyok között. Egyúttal pedig próbálták megtalálni azokat a lehetőségeket, amelyek a 19. század elején megkezdett nyelvi, kulturális harmonizációs törekvések továbbvitelét teszik lehetővé. Ezek egyik megnyilvánulási formája a Türksoy, és az abból kinőtt Türk Tanács, melynek szerepét sajátos kontextusba helyezi az a rivalizálás, mely jelenleg Oroszország és Kínai között folyik a térségben, s melyre Kína Új Selyemút programja irányította a figyelmet az utóbbi majd egy évtizedben.

Mai vendégünk Vasa László a Külügyi és Külgazdasági Intézet főtanácsadója, vezető kutató, a Széchenyi István Egyetem kutatóprofesszora, egyetemi magántanár, egykori dékánhelyettes, akinek egyik fontos kutatási területe a poszt-szovjet térség, és akivel az „új nagy játszmáról” és a Türk Tanácsról beszélgetünk.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.
Riporterek: Szilágyi Zsolt és Salát Gergely
Elhangzott a Civilradio.neten 2021. 06. 08-án.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – youtu.be/oE5OZKBKjvA
Элдос Алмаз: Куткон кун келди - https://youtu.be/wTc2UnDWN1Y
Darkhan Juzz: Erikpe - https://youtu.be/aEbogdvyTgU
Mawaraunnahr - https://youtu.be/ybkSliqzeJ8
Mandukhai: Tajik War Anthem - https://youtu.be/7W07Tg5RTLw

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr3616587952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása