Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #114: Hogy lázadnak a japán fiatalok? – Székács Anna

2021. március 26. - Orient Expressz

Milyen a japán nyelv? Elég-e a nyelvtudás ahhoz, hogy megértessük magunkat ha a szigetországba keveredünk? Milyen kommunikációs stratégiákat kövessünk egy japán emberrel folytatott beszélgetésünk során? Mi kell ahhoz, hogy megértsük őt, és hogyan lehetünk biztosak abban, hogy valőban érti amit mondunk? Vannak-e speciális, csak Japánra, a japánokra jellemző minták a kommunikációban, a társas kapcsolatokban, legyen szó a munkahelyekről, vagy a magánélet különböző tereiről? Tudjuk-e dekódolni azokat a jelzéseket, amik a sajátos japán kulturális hagyományban gyökereznek? Egyáltalán tanulható-e ez a képesség, vagy minden igyekezetünk ellenére inkább sejteni tudjuk csak, hogy mit miért mond vagy tesz a japán beszélgetőpartnerünk.

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Japán a 19. század második felében, ugyan nem teljesen önszántából, de szakított az elzárkózás politikájával és kilépett a nemzetközi szintérre. E markáns változásnak is köszönhetően a rendkívül sikeresen és hatékonyan végrehajtott modernizáció meghatározó tényezővé tette nem csak a régióban, de a világpolitikában is. A második világháború lezárása után a romjaiból újjáépített ország az 1970-es évekre ismét a nemzetközi gazdaság aktív szereplőjévé vált, és az utóbbi években ázsiai vezető szerepe elveszett ugyan, de a japán modernizáció és gazdaság élénkítés mintái a mai napig példaértékűek. Nyugati és ázsiai versenytársak sok mindent sikeresen lestek el ezekből a mintákból, de korántsem jelenthető ki az, hogy mi nyugatiak már pontosan értjük, mit és miért csinálnak a japánok. Az Orient Expressz következő adásában a japánokkal történő kommunikáció nagyon érdekes és szövevényes világában kalandozunk.

A műsor vendége Székács Anna, a Budapesti Gazdasági Egyetem Keleti Üzleti Akadémiai Központ oktatója, nyugalmazott főiskolai tanár.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Szivák Júlia

Elhangzott a Civilradio.NET-en 2021. 03. 23-án.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – youtu.be/oE5OZKBKjvA
Sukiyaki: Kyu Sakamoto - youtu.be/SPWDhYiHl44
Hibari Szacsiko: - youtu.be/pCuk8nKJQfg
LiSA: Gurenge - youtu.be/MpYy6wwqxoo
Amatsuki: Little love song - youtu.be/Woorod1gJ_w

 

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr9016476214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása