Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #109: Mi lesz veled, Alibaba? - Bánhidi Ferenc

2021. február 12. - Orient Expressz

Mennyire szól bele a Kínai Kommunista Párt az internetes gazdaságba? Hogy működik az Ali Express? És hová lett Jack Ma?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

2020 végén a kínai internetes gazdaságról váratlan és negatív hírek érkeztek. A leggazdagabb kínai üzletember, Jack Ma, az Alibaba internetes cégcsoport fő tulajdonosa eltűnt a nyilvánosságból. A hatóságok megakadályozták a csoport pénzügyi leányvállalatának tőzsdére vitelét, a piacfelügyelet pedig vizsgálatot indított az e-kereskedelemmel foglalkozó részleggel kapcsolatban. A hírek hatására 30%-kal esett vissza a legnagyobb tőzsdei értékű kínai cég, az Alibaba részvényeinek árfolyama, az októberben még leggazdagabb Jack Ma pedig a negyedik helyre esett vissza a kínai milliárdosok ranglistáján. A nyugati sajtóban hírek terjedtek arról, hogy ezek a lépések a kínai magángazdaság ellen indított kampány kezdetét jelenthetik, a „nem hivatalos” kínai nyilvánosság pedig tele van Jack Ma külföldre szökéséről szóló pletykákkal. Jack Ma személyes sorsa is érdekes, de talán ennél is érdekesebb, hogy a legnagyobb internetes piac legnagyobb szolgáltatójának szigorúbb szabályozása hogyan hat majd a szektor, de akár az egész kínai gazdaság jövőbeli fejlődésére.

Mai adásunk vendége Bánhidi Ferenc, közgazdász, távközlési szakértő, akivel két és fél évvel és nagyjából száz epizóddal ezelőtt már beszélgettünk a kínai internet-gazdaságról. Most újra őt kérdezzük a fenti események hátteréről, illetve a digitális gazdaság kilátásairól.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Salát Gergely és Szilágyi Zsolt

Elhangzott a Civilradio.NET-en 2021. 02. 09-én.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – https://youtu.be/oE5OZKBKjvA

Neoretro: KungFu – youtu.be/4aerOAszCQI

RCE: 一见你就笑 youtu.be/7a8qwpWpsLs

Higher Brothers - Empire – youtu.be/grO-f46KSrg

No Party for Csao Dong 草東沒有派對: 如常 – youtu.be/Krz6paVJMSk

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr7116423858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása