Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #24: Hogyan épülünk be egy kínai halotti rítusba? - Bagi Judit

2019. február 14. - Orient Expressz

A Kínáról szóló beszélgetésekben, híradásokban manapság jóval gyakrabban esik szó az ország gazdaságágáról, világpolitikai szerepéről, mint Kína és a kínaiak mindennapi életéről, családi szokásaikról, ünnepeikről. Pedig a modern Kína hétköznapjait is át meg átszövik az ország évezredes kulturális hagyományainak elemei, melyek között a konfuciánus tradíciók éppúgy jelen vannak, mint a szakrális hagyomány, a taoizmus, vagy épp a buddhizmus.

Mai vendégünk Bagi Judit sinológus, az MTA Könyvtár Keleti Gyűjteményének munkatársa, a Pécsi Egyetem Néprajz és Kulturális Antropológia Doktori programjának hallhatója, aki terepmunkái során testközelből vizsgálta a kínai mikroközösségek vallási életét, a vallási specialisták és népi vallásos zenei társulatoktevékenységét. Ma a terepmunkái során szerzett a tapasztalatairól beszélgetünk vele.

Hogyan jelenik meg a tradicionális vallásosság a délnyugat-kínai hétköznapokban? Miként lehet bejutni egy családi szertatásra? Milyen egy taoista vallási rítus? Mik ezek a rituális zenét játszó társulatok? Ki az a Mulian? Hogyan fogadják az idegen kutatót a falusi közösségek?

Elhangzott a Civil Rádió FM98.00-on 2019. február 12-én.

A riporterek Szilágyi Zsolt és Salát Gergely.

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google PodcastsPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | Spotify | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr8614618910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása