Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #143: Kik a kínai letelepedési kötvényesek? - Beck Fanni

2021. december 17. - Orient Expressz

De kik ezek a kötvényesek? Milyen céllal érkeztek Magyarországra? Mit tapasztalnak itt, és mennyire elégedettek azokkal a viszonyokkal, amik hazánkban fogadták őket?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Kína gazdasági felemelkedésével, a kínai középosztály megerősödésével párhuzamosan egyre gyakrabban hallani arról, hogy e társadalmi réteg képviselői ilyen, olyan okból elhagyják Kínát és más országokban telepedtek le. A felső középosztály, és az elit korábban egyértelműen az USA-t, Ausztráliát, az első világbeli fejlett országokat célozta, de miután ott egyre nehezebbé vált a letelepedés, fokozatosan képbe kerültek gazdaságilag kevésbé fejlett országok, régiók is. Ez az immár milliós nagyságrendű kivándorló népesség, illetve azok, akik tervezik e lépés megtételét a szervezett migrációval foglalkozó cégek, intézmények célpontjaivá váltak, megkezdődött a versengés ezért az alapvetően tőkeerős társadalmi csoportért. Ebben a versenyben a magyar letelepedési kötvény meglehetősen jól szerepelt, aminek köszönhetően 2013 és 2017 között jelentős számú kínai bevándorló érkezett hazánkba, ami az itteni kínai diszpóra struktúráját, társadalmi rétegződését is alapvetően megváltoztatta.

Az Orient Expressz mai vendége Beck Fanni, a CEU Szociológia és Szociálantropológiai doktori iskola hallgatójával, aki a korábbi években két kutatás során is vizsgálta a magyarországi kínai migráns közösséget.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.
Riporterek: Szilágyi Zsolt és Gulyás Csenge
Elhangzott a Civilradio.NET-en 2021. december 14-én.

Az adásban elhangzott zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Széles szájú kiskutyád - www.youtube.com/watch?v=bSWd69XWsTI

詹森淮 Senhuai: 都走到了這 -
www.youtube.com/watch?v=QmxffzrfjL8

Vast & Hazy: 食人夢 The City is Eating Me Alive -
www.youtube.com/watch?v=_mcdnRHrXCQ

金色偶像(Golden Idol)- www.youtube.com/watch?v=pm43PHFk8…mk2yHS-p&index=10

logok_jo.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr1716786520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása