Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #23: Mit tudott Deng Xiaoping (Teng Hsziao-ping)? - Baranyi Tamás

2019. február 06. - Orient Expressz

Nemrég volt a negyvenedik évfordulója annak, hogy Kínában megkezdődött a „reform és nyitás”, amely nemcsak Kínát alakította át tetőtől talpig, hanem az egész világot megváltoztatta. A reform és nyitás atyjaként Deng Xiaopinget (Teng Hsziao-ping) tisztelik, aki alighanem a 20. század egyik legjelentősebb személyisége volt. Neki köszönhető, hogy a gazdaságilag jelentéktelen, technikailag elmaradott, saját népességének élelmezését épphogy csak biztosítani tudó, a külvilágtól elzárt Kína ma már a világ második legnagyobb gazdasága, legjelentősebb kereskedő országa, csúcstechnológiai óriása, nagy-, szuper- vagy hiperhatalma.

Deng Xiaopingről nemrég jelent meg magyarul egy igencsak vaskos könyv. Ennek szerzője Ezra F. Vogel amerikai Kelet-Ázsia szakértő, a Harvard Egyetem professzora, címe pedig Teng Hsziao-ping és Kína megreformálása. A csaknem 900 oldalas könyvet az Antall József Tudásközpont adta ki, fordítója Kiss Marcell. Az Orient Expressz legújabb adásában Vogel könyvéről, Deng Xiaopingről, a kínai reformokról és azok mai következményeiről, Kína mai világpolitikai helyzetréről és a kialakulóban lévő új világrendről lesz szó. Vendégünk Baranyi Tamás Péter történész, külpolitikai szakértő, a könyv magyar kiadásának egyik gondozója, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője.

Mit keresett Franciaországban az ifjú Deng Xiaoping? Hogyan lett a „Mao-frakció” tagja? Mit tudott, amit a többiek nem? Mit tett Mao hűséges embereként az 1950–60-as években? Büntetés vagy jutalom volt a száműzetés a kulturális forradalom alatt? Hogyan lett Kína első számú vezetője? Milyen szerepe volt a Tian’anmen téri eseményekben, majd a reformok újraindulásában? Milyen lett az az új világ, amelynek megteremtésében Deng Xiaopingnek oroszlánrésze volt?

Elhangzott a Civil Rádió FM98.00-on 2019. február 5-én.

A riporterek Salát Gergely és Szilágyi Zsolt.

A műsorban elhangzó zeneszámok:

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google PodcastsPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | Spotify | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr8814611988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása