Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #134: Hogy jutunk angolnás tésztához éjjel 2-kor Tajnanban? – Hoppál Krisztina Kinga

2021. október 15. - Orient Expressz

Miért nem volt Kelet-Ázsiában street food forradalom? Miért jó reggelire a marhahúsleves? Hiogy lehet zacskóból levest enni? Milyen ízű a selyemhernyó?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

A gasztronómia mindenhol a kultúra része, s különösen igaz ez Ázsiára, ahol a világ legsokszínűbb, legváltozatosabb konyháival találkozhatunk. A kontinens nagy részén nemhogy az egyes országoknak vagy népeknek, de a városoknak, régióknak, akár falvaknak is megvannak a saját különleges fogásaik, csak ott jellemző alapanyagaik és elkészítési módszereik. Egy ilyen lokális gasztronómiai kultúra egy szeletébe nyújt betekintést az a kiállítás, amely 2021. október 12-én nyílt meg Szolnokon, a Damjanich János Múzeumban. A tárlat az Ízkalandozás a Távol-Keleten – Fotókiállítás a tajvani Tajnan város streetfood kultúrájáról címet viseli, vagyis a látogatók egy kétmilliós dél-tajvani város utcai ételeivel ismerkedhetnek meg, és ezen keresztül persze egy sor dolgot megtudhatnak a környék mindennapi életéről és kultúrájáról.


Az Orient Expressz új adásának vendége Hoppál Krisztina Kinga, aki egyszer már szerepelt az Orient Expressz adásában, akkor mint régész beszélt a szárazföldi kínai és a tajvani régészetről, most viszont mint a kiállítás egyik kurátorát kérdezzük a tajnani és tajvani gasztronómiáról, street foodról, nappali és éjszakai piacokról és magáról a kiállításról. Krisztina jelenleg az MTA-ELTE-SZTE Selyemút Kutatócsoport kutatója, mellette a másik kurátor F. Kovács Péter, a Damjanich János Múzeum munkatársa volt.


Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.
Riporterek: Salát Gergely és Decsi Dóra
Elhangzott a Civilradio.neten 2021. 10. 12-én.
Az epizódban tolmácsként Urbán Jázon működött közre.


Az adásban elhangzó zeneszámok:

The Bamboo Radicals: Széles szájú kiskutyád – https://youtu.be/bSWd69XWsTI

Mimi Cai & The Five Petals 蔡咪咪與五花瓣合唱團: Be-Bop-A-Lula 迷你姑娘 https://youtu.be/4gWaf8vkbv4

BastardMarley 林司令: Season In The Sun – https://youtu.be/2JNY2SaMk7s

The Chairs 椅子樂團: The Formosan Dance 後山舞曲 (Blues Rock Ver.) – https://youtu.be/8SkmEKKGZVc

Liu Fu-Chu 劉福助: 十八拐 – https://youtu.be/AIDWzPWRr7k

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr1916721198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása