Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #123: Miért haragszik Kína Kim Dzsong-Ünre? - Mezei Tibor

2021. május 28. - Orient Expressz

Mi mozgatja az észak-koreai rezsimet? Mire használja az atomprogramot a koreai diktátor? Volt piacgazdaság Észak-Koreában?

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunes | Player.fm | Podbean | Soundcloud | Spotify | Stitcher | RSS | YouTube

Észak-Korea, vagy hivatalos nevén az Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hosszú idő óta vezeti az ENSZ-szankciók által sújtott államok ranglistáját. Ezt az utóbbi másfél évtizedben elsősorban atomprogramja felgyorsításának köszönheti. 2006 óta időről időre borzolja a kedélyeket a KNDK egy-egy kísérlete, legyen szó ballisztikus rakéták kipróbálásáról vagy kísérleti atomrobbantásokról. A nemzetközi tiltakozások, és az egyre-másra bevezetett szankciók ellenére azonban úgy tűnik, a program töretlenül haladt tovább, bár erről a hivatalos csatornákon alig lehet információkat szerezni. A 2019-2020 fordulóján világméretűvé vált pandémia hatására az állam lezárta határait, és így látszik, hogy a Covid jobban elszigetelte az országot a külvilágtól, mint arra bármilyen szankciós politika képes lett volna. Ez azonban természetesen nem jelenti a konfliktus végét, nem tudni, a Kim dinasztia mai képviselője mikor, mit fog majd kihúzni a cilinderéből.

Mai vendégünk Mezei Tibor politológus, biztonságpolitikai szakértő, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója, aki korábban a KKM munkatársaként évekig a koreai reláció referense volt, és akivel a Koreai-félszigetről, a V4-ek és Korea kapcsolatáról, és természetesen az Észak-Korea által jelentett biztonságpolitikai kihívásokról beszélgetünk.

Az Orient Expressz adásainak elkészültét a Magyar Nemzeti Bank támogatja.

Riporterek: Szilágyi Zsolt és Salát Gergely
Elhangzott a Civilradio.neten 2021. 05. 25-én.

Az adásban elhangzó zeneszámok:
The Bamboo Radicals: Édeskrumpli – youtu.be/oE5OZKBKjvA
North Korean Moranbong Band: 배우자 Let's study - https://youtu.be/ycdDHP7QfWo
Pangapsumnida -https://youtu.be/F5Htyf0ZbQM
Arirang (아리랑) North Korean Version 北朝鮮版アリラン - https://youtu.be/XXQgyvLzKPs
North Korean Folk Song 옹헤야 (Onghea) 北朝鮮歌謡「オンヘア」 :- https://youtu.be/k7COBnuKYQ0

logok_jo.png

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr2016572530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása