Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #47: Mi az a bruttó nemzeti boldogság? – Zurbó Dorottya

2019. július 26. - Orient Expressz

Bhután buddhista királyság, ahol mindössze egy évtizede tartanak parlamenti választásokat. Ez az aprócska ország a festői Himalájában a külvilágtól szinte teljesen elzártan élte mindennapjait egészen a 1970-es évekig. Azóta sem könnyű eljutni Bhutánba: a vízum megszerzése körülményes és drága, és csak tíz napig maradhatnak az országban a turistavízummal oda látogatók. 

Milyen a mindennapi élet ebben a zárt világban? Hogyan fogadják a kívülállókat? Milyen Bhutánban élni és felnőni? Mit jelent az, hogy bruttó nemzeti boldogság?

Az Orient Expressz új adásának vendége olyan szerencsés, hogy többször is járt Bhutánban. Zurbó Dorottya dokumentumfilm-rendező a DOC NOMADS nevű nemzetközi dokumentumfilm-készítő képzésen szerzett diplomát, és a számtalan nemzetközi dokumentumfilm-fesztivált megjárt ,,A monostor gyermekei” (The Next Guardian) című film alkotója és társrendezője. A film miatt éveken keresztül járt Bhutánba – a filmről, a film szereplőiről és Bhutánról, továbbá a bhutáni élményeiről beszélgetünk vele.

A riporterek Günsberger Dóra és Szilágyi Zsolt.

Elhangzott a Civil Rádió FM98.00-on 2019. július 23-án. 

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunesPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | Spotify | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

A műsorban elhangzó zeneszámok:

- Wan Xiaoli万晓利: Huli 狐狸 - www.youtube.com/watch?v=7uO-0BTkWyg

- Sonam Choki: Sha Dang Thra (cover) - Zigme – Sha-dang-thra-cover-by-sonam-choki

- Dorji Lham and Norbu Dorji: Tharingsa (acoustic cover) - M-studio – Tharingsa-acoustic-cover

- Sonam Wangchen feat. Jigdrel Wangmo, Thinley Dorji: Choe thom da... - www.youtube.com/watch?v=cu9CeLn08…noU6PKrntNBu09Ce8

- Sem Chi, Sem Chi Lu, Tandin Bidha, Lhakpa Dendup: Bhutanese song -www.youtube.com/watch?v=itr9pjsUm…RyDma8ay8Nznd8GRE 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr2714969604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása