Az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civilradio.net-en

Orient Expressz

Orient Expressz #25: Hogyan éljük túl Koreát és a koreait? - Osváth Gábor 2/1

2019. február 22. - Orient Expressz

Az Orient Expressz új adásának témája Korea. A mindennapi híradásokban gyakran esik szó a félsziget megosztottságáról, a két ország között kialakult politikai konfliktusokról. Az északi részt katasztrófaturisták járják, és rendszeresek az ott szerzett tapasztaltokkal kapcsolatban egymásra licitáló beszámolók; a déli ipar termékei, a mobiltelefonok, autók, háztartási eszközök használata már mindennapjaink szerves része; a koreai popkultúra termékei, a fiú- és lányegyüttesek vagy épp a tévésorozatok már a világon mindenütt ismertek. Ezek a tények azonban alig visznek közelebb bennünket a koreai kultúra jobb megismeréséhez és megértéséhez, hiszen általában meglehetősen kevés szó esik a koreai művészetről, a nyelvről, az irodalomról.

Mai vendégünk Osváth Gábor nyelvész, irodalmár, a Budapesti Gazdasági Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője, az ELTE oktatója, a koreai nyelv és irodalom szakavatott ismerője, aki először csaknem ötven évvel ezelőtt járt Koreában, s aki kultúraközi kommunikációt is oktatott, így kiváló kalauzunk lehet e nyelv és kultúra kicsit jobb megértésében. A beszélgetés kétrészes, a jelen adásban az első részt hallhatják. A második rész a következő héten kerül adásba és válik letölthetővé.

Hogyan került valaki 1970-ben Észak-Koreába? Ki volt az egyetlen használható nő a phenjani Kim Ir Szen Egyetemen? Mi a közös a koreaiakban és vietnamiakban? Miben különbözik az észak- és dél-koreai nyelv? Hogy írják: Tekvandó, Taekwondo, Taekvando vagy Tekwando? Mi köze a koreai mássalhangzóknak a hangképző szervekhez? 

Elhangzott 2019. február 19-én a Civil Rádió FM98.00-on.

A riporterek Szilágyi Zsolt és Gulyás Csenge. 

Feliratkozás: Acast | Blubrry | Google Podcasts | iTunesPlayer.fm | PodbeanSoundcloud | Spotify | StitcherRSS

Orient Expressz, az ázsiai kultúrák, népek, országok magazinja a Civil Rádióban. Adás: keddenként 20:00–21:00 között, ismétlés szombaton 17:00-kor. (Fogható Budapesten és környékén az FM 98.00-on, illetve az interneten a rádió honlapján.) A korábbi epizódok meghallgathatók a Soundcloudon, illetve a fent felsorolt podcast alkalmazásokban.

Az adásban elhangzó zeneszámok:

Wan Xiaoli万晓利: Huli 狐狸 - https://www.youtube.com/watch?v=7uO-0BTkWyg

Arirang 아리랑 - https://www.youtube.com/watch?v=f99tZQ8XtGM

Tiger's Water and Moon Song | Horang Suwolga - https://www.youtube.com/watch?v=gn77cL7sh64

PSY - Gangnam Style 강남스타일 - https://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://expresszorient.blog.hu/api/trackback/id/tr1114627862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása